Opening

Het Liberation Museum Lochem beleefde zaterdagmiddag 4 mei 2019 een indrukwekkende start. Bij de opening was het druk in de het pand aan de Walderstraat. En er waren hoge gasten, waaronder onverwachts ook de Canadese ambassadeur Sabine Nölke.

Na een lunch voor genodigden in restaurant Mondani ging het gezelschap te voet richting Walderstraat, met een doedelzakspeler en vier vaandeldragers voorop. Na een ‘plaats rust’ in de Walderstraat zwaaide de deur van het nieuwe museum open. Daar was het even passen en meten om iedereen een plaatsje te geven. Toen dit was gelukt nam initiatiefnemer Berry Swarthoff het woord. Hij bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het museum.

Voor de openingshandeling werd er de hulp in geroepen van verschillende mensen. Daaronder burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve, secretaris Anne Rosenberg van Fonds 1819 en diverse kinderen. De handeling bestond uit het aansteken van kaarsjes die rond een Joodse kandelaar, die chanoekia wordt genoemd.

Na de plechtigheid werd tot ieders verrassing de Canadese ambassadeur Sabine Nölke tussen de aanwezigen ontwaard. Eerder had de ambassade laten weten dat ze andere verplichtingen had en dat in haar plaats Judith Baguley aanwezig zou zijn. Zij was er ook inderdaad. Het verhaal gaat dat die andere verplichting een herdenking op de Canadese begraafplaats op de Holterberg was en dat het besef doordrong hoe dichtbij Lochem bij Holten ligt. Sabine Nölke werd (letterlijk) met open armen ontvangen door Berry en Yvonne Swarthoff.